Należałoby spróbować dania kuchni staropolskiej
|Każda sztuka kulinarna charakteryzuje siÄ™ wÅ‚asnymi tradycjami, ceremoniaÅ‚ami i czynnoÅ›ciami, jakie wykonuje siÄ™ z najogromniejszÄ… starannoÅ›ciÄ…. W tym i kuchnia polska. To kÅ‚opotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna siÄ™ na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesiÄ™ciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skÄ…pa oraz prosta. WiÄ™kszoÅ›ci z nas kojarzy siÄ™ tylko z pierogami (które sÄ… niesÅ‚ychanie cenione na caÅ‚ym globie), schaboszczakom, mizeriÄ… i kartoflami. Nic bardziej faÅ‚szywego. Pierogi uznaje siÄ™ za krajowe, zwÅ‚aszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwÄ™ ruskie. WedÅ‚ug historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostaÅ‚y niegdyÅ› sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych sÄ… one kojarzone zazwyczaj z PolskÄ…. Wolno dostać je w wyjÄ…tkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znajÄ… gruntownie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzieÅ„ na naszych stoÅ‚ach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostatecznoÅ›ci to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez caÅ‚e życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy czy Å›wiata. Skoncentrujmy siÄ™ niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i skÅ‚adniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niewiele siÄ™ zmieniÅ‚y. Nie mamy tu na myÅ›li techniki jakÄ… sÄ… wytwarzane – na przykÅ‚ad jogurty.
Zobacz film