Należałoby spróbować dania kuchni staropolskiej
|Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość skąpa oraz prosta. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zazwyczaj z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak kolejny raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w rzeczy samej niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film