włoskie przepisy

Dobry, Å‚Ä…czÄ…cy siÄ™ z wÅ‚oskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? OczywiÅ›cie, chodzi o mozzarellÄ™. Legendarny na caÅ‚ym globie ser pochodzi z poÅ‚udniowych rejonów WÅ‚och, a od poczÄ…tku do koÅ„ca z regionu Kampania. SwojÄ… popularność zawdziÄ™cza nie jedynie to wÅ‚aÅ›nie dziÄ™ki Å‚agodnemu smaku, jakkolwiek również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellÄ… po podgrzaniu nabierajÄ… zupeÅ‚nie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciÄ…ga siÄ™, jakkolwiek jednoczeÅ›nie nie zmienia swojego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
EntuzjaÅ›ci wÅ‚oskiej pizzy bÄ…dź innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym wÅ‚aÅ›nie serem sporadycznie zastanawiajÄ… siÄ™, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaÅ›nieniem – wÅ‚oska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuÅ‚y seropodobne) powstaje ze Å›wieżego mleka bawolic lub też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to też jej ksztaÅ‚t – ser przyjmuje formÄ™ obÅ‚ej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje siÄ™ finalny ksztaÅ‚t i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… serwatki. To naturalnie dziÄ™ki temu ser jest bezustannie Å›wieży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

przepisy Wegetariańskie z mozzarellą   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

SkÄ…d w zwiÄ…zku z tym wziąć innowacyjny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać siÄ™ do sprawdzonych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć siÄ™ z tym, że pionierski wÅ‚oski ser bÄ™dzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuÅ‚y seropodobne. Jako miÅ‚oÅ›nicy szablonowego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w zasadzie należaÅ‚oby dopÅ‚acić i nasycać siÄ™ pysznym smakiem.