prawdziwa włoska pizza w Krakowie
|Kraków- nie tylko zabytki, ale także wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiÄ™kniejszych oraz w najwyższym stopniu bogatych w tradycjÄ™ polskich miast – nie da siÄ™ kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica MaÅ‚opolski to nie tylko Wawel oraz Å‚adne zabytki – to także kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z jakich sÅ‚ynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje siÄ™ zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze majÄ… siÄ™ czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.
dobra kuchnia włoska w Krakowie
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez perfekcyjnych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wybornych regionalnych skÅ‚adników – turyÅ›ci z reguÅ‚y szukajÄ… gotowych daÅ„, jakie za pomocÄ… wrażeÅ„ kubków smakowych opowiedzÄ… tradycjÄ™ kucharskÄ… stolicy MaÅ‚opolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze daÅ„ miÄ™snych sÄ… w stanie pokusić siÄ™ o uszczkniÄ™cie takich daÅ„, jak jagniÄ™cina podhalaÅ„ska, tuszka gÄ™si zatorskiej lub jagniÄ™cina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wÄ™dzony. EntuzjaÅ›ci zup powinni posmakować żurek po krakowsku bÄ…dź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego najbardziej sÅ‚ynie Kraków w Polsce i na caÅ‚ym Å›wiecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wyglÄ…d przypomina pierÅ›cieÅ„ o ksztaÅ‚cie koÅ‚a. WyróżniajÄ… go też specyficzne sploty, jakie wyglÄ…dem przypominajÄ… warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać Å›rednicÄ™ pomiÄ™dzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane sÄ… solÄ…, sezamem, makiem bÄ…dź też kompozycjÄ… suszonych ziół.
Mniej legendarnym, choć także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prÄ…dnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrÄ™bami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po charakterystycznych pÄ™kniÄ™ciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci
Jak dostrzega siÄ™, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy szukajÄ… oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocÄ… których mogÄ… o dużo prawidÅ‚owiej zaznajomić Kraków oraz jego okolice.